Бюлетин No 6

ДОБРЕ ДОШЛИ

 
В шестия бюлетин на Училище Френе!
 
Щастливи сме, че заедно се отправяме на пътешествие в света на ученето чрез преживяване!
 
ТЕМА ЗА РОДИТЕЛИ


МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 

 

Предстои най-празничният и изпълнен със семейна топлина и споделени дни месец - декември.

Този декември, макар и без големите празнични събирания на открито и закрито, няма да се различава от традиционния коледен сезон - повече излежаване, повече хапване и повече гледане на телевизия (телефон, таблет).

Предлагаме ви няколко любими на децата дейности, чрез които може да прекарате празниците по по-здравословен начин и да не се налага да почивате след почивката. :)
 

Приготвяйте заедно здравословни храни
 

В това занимание упражняваме: четене на рецепти; смятане и мерене на количества; развитие на фината моторика в рязане; белене и декориране; креативности; усет за естетика; усвояване на знания за хранителните вещества и т.н.

Правилното отношение към храненето се формира от най-ранна възраст. Когато децата биват включени в процеса на приготовление (а също така и на отглеждане) на храната, те имат лично отношение. Кулинарията е хоби, което може да споделяте - да белите картофи и яйца за руска салата, да забъркате заедно един кекс, да месите питка или да направите здравословен сандвич или салата. Докато приготвяте заедно храната, поговорете с децата от къде идва тя, колко грижи за положени за нея, защо е ценна. Коя храна е здравословна и коя трябва да употребяваме много рядко. Какви са техните лични предпочитания и какви са вашите. 

Може да намерите подходящи рецепти в книжката “Малката соленка” на любимото издателство Рибка или в блога на “За храната”, с които заедно организираме “Ден на революция в храненето”.

Допускайки децата в кухнята ние развиваме у тях отговорността към личното им здраве.
 

Направете си плакат на тема “Безопасността в Интернет” и упражнете Английския език
 

В тази дейност упражняваме: английски език, фината моторика, креативност и въображение, чувство за естетика и работа в екип.
 
Децата обичат да творят, обичат да общуват и по този начин новата информация и теми лесно достигат до тях.

Нужни са ви черен картон, ножица, цветни хартии и флумастери, пастели и сухо лепило. 

Докато изработвате заедно плаката с вашето дете, си поговорете за времето прекарано в Интернет. Обсъдете правилата за безопасност в Интернет (свалете от тук) като на този етап не ги показвайте на детето. След като приключите с плаката, можете да използвате примерните ситуации (тези например), за да обсъдите заедно кои правила са нарушени в тях. Накрая можете да залепите плаката и правилата за Безопасно използване на Интернет на видно място.
 

Правете упражнения заедно с детето у дома
 

В това занимание упражняваме: двигателна култура, чувство за ритъм и танц, развиваме гъвкавост и издръжливост

Времето навън е най-подходящо за спорт, но децата обичат да се движат и у дома. Също така обичат да прекарват активно време с родителите си.

Пуснете си музика или потърсете клипчета със зумба за деца и се раздвижете. Музиката и танците повишават нивата на окситоцин – хормона на удоволствието.
 За моментите, в които искате спокойни спортни занимания, практикувайте йогa. Има достъпни игри, карти или клипчета с инструкции за йога за деца. Съвместният спорт ще ви направи по-щастливи и по-здрави!

И не забравяйте да проветрите добре след или по време на спорт.
 

ЗАНИМАНИЯ ЗА ДЕЦА

ПРОГРАМА ЗА НОЕМВРИ
 

Във връзка със Заповед РД-01-626/ 27.10.2020 на Министерството на здравеопазването, Ви информираме, че преустановяваме всички курсове до 21.12.2020г.

За повече информация следете програмата ни тук.

ТЕМА ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНИ В СФЕРАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО


ПИТЪР ГРЕЙ - ЗАЩО ТРЯБВА ДА СПРЕМ ДА РАЗДЕЛЯМЕ ДЕЦАТА ПО ВЪЗРАСТ

 

Децата се учат, като играят в зоната на проксималното развитие.

 

Един от най-странните и според мен най-вредни аспекти на нашето отношение към децата днес, е склонността ни да ги разделяме в отделни групи по възраст. Правим това не само в училищата, но все повече и извън училище. По този начин лишаваме децата от ценен компонент на техните естествени средства за самообразование.


Обучението в групи, разделени по възраст, става доминиращо приблизително по същото време когато доминиращият подход към производството е използването на поточната линия. Аналогията е доста очевидна. Училищната система, базирана на разделение по класове, третира децата, като че ли са елементи от поточна линия, движещи се от станция до станция (от клас до клас) по конвейрна лента, всички със същата скорост. На всяка станция работник от фабриката (учител) добавя някакъв нов компонент (единица знание) към продукта. В края на линията фабриката изплюва цялостни, нови, възрастни човешки същества, всички изградени по спецификациите на производителите (професионалните преподаватели).


Разбира се, всеки който някога е имал или познава дете, включително всеки, който работи в образователната система с деца в класове по възрасти знае, че този подобен на поточна линия възглед за детското развитие, е напълно грешен. Децата не са пасивни продукти, към които можем да добавяме компоненти. Децата не са непълни възрастни, които трябва да се изграждат малко по малко в някаква подредена последователност. Децата сами по себе си са пълноценни човешки същества. Те непрекъснато изискват контрол над собствения си живот и въпреки това, през което ги караме да преминат, те настояват да научат това, което те самите искат да научат и да упражняват уменията, които те самите искат да практикуват. Не можем да ги спрем. За всички би било много по-добре ако тръгнем в тяхната посока, вместо да се борим с тях.
 


 

Темата за обучението на децата без напътствия или подтици от възрастни съм разглеждал и преди. По-специално - самообразованието, както то някога се е случвало в групите на ловци и събирачи и както се случва днес в училища, предназначени за самообразование, особено училището в Съдбъри Вали, САЩ (Sudbury Valley School). Видна особеност на места с такива условия е, че децата редовно взаимодействат с други личности от целия спектър от възрасти. Антрополозите твърдят, че свободното възрастово смесване е ключ към самообразованието на децата ловци-събирачи; Даниел Грийнбърг отдавна твърди, че свободното възрастово смесване е ключът към самообразованието в училището в Съдбъри Вали, което той създаде.

 

Можете да прочетете цялата статия тук.

Пожелаваме Ви светъл декември! 

Прегледайте предното издание #5 тук