Бюлетин No 5

ДОБРЕ ДОШЛИ

 
В петия бюлетин на Училище Френе!
 
Щастливи сме, че заедно се отправяме на пътешествие в света на ученето чрез преживяване!
 
ТЕМА ЗА РОДИТЕЛИ


Денят на будителите 1-ви ноември 

 

1 ноември е Денят на будителите - честваме онези хора, които носят светлината на познанието, будните идеи и устрема към промяна за добро.
 

Тези хора са част от нашата история, но и част от нашето настояще. Ние сме отговорни да пребъдат и за в бъдеще. И нека знаем, че нашите деца са бъдещите будители.

 

Писането е начин за себеизразяване. Писането на текст, посветен на любима тема е удоволствие. Споделянето на написаното е общуване и носи удовлетворение. 

 

В своето училище във Франция вместо учебници, Селестен Френе - френски педагог и мислител, въвежда „свободните текстове“. Това са малки есета, в които децата говорят за себе си, семейството си, приятели, видяното и чутото по време на разходки и екскурзии, мечти и планове за бъдещето. След това децата оформят написаното като вестник, които бива разпечатан и разпространен между близки и познати.
 

 


Заедно със своето дете изберете любима за него тема. Нека процесът се води от вроденото детско любопитство.
 

Използвайте различни начини за събиране на информация по темата: интервю, анкета, наблюдение, водене на записки, търсене на информация в книги или интернет.

 

Оформянето на текста и визията на вестника е много важна. Детето може да пише на ръка, да рисува, може да изрязва и залепя различни картинки или схеми с пояснения. По време на редакцията се обръща внимание текстът да е граматически коректен, а цялостната визия да е естетически издържана.
 

 


„Редактирането на текст е кралският път към грамотността“, пише Селестен Френе. 
 

Накрая не забравяйте да направите няколко копия от вестника, които да занесете на съседите, роднините и в училището на детето. 
 

Писането на “свободни текстове” и оформянето на вестник ангажира визуалната и тактилна памет - така нареченото “учене чрез опит”. Френе нарича този метод „Познание чрез докосване“.

 

ЗАНИМАНИЯ ЗА ДЕЦА

ПРОГРАМА ЗА НОЕМВРИ
 

Във връзка със Заповед РД-01-626/ 27.10.2020 на Министерството на здравеопазването, Ви информираме, че преустановяваме всички курсове до 12.11.2020г.

За повече информация следете програмата ни тук.

ТЕМА ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНИ В СФЕРАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО


НОВА ФРЕНСКА ШКОЛА
НА СЕЛЕСТЕН ФРЕНЕ 

 

Това е училище, в което знанията не се предоставят готови.
 

Селестен Френе (15 октомври 1896 г. - 8 октомври 1966 г.) е виден френски педагог и мислител, селски учител от град Ване, Франция. Преподавателската му дейност започва през 1920 г. Сблъсквайки се с консервативната практика на френското училище и неговите схоластични методи - отделянето на образованието и възпитанието от реалния живот, той се увлича от идеите за „ново възпитание“.

Създаденото в град Пиуи (Франция) през 1935 г. начално училище от Селестен Френе придобива европейска слава. С. Френе е основател и ръководител на “Международната федерация на поддръжниците на новото училище”. Той е основател на няколко педагогически списания, пише педагогически трудове, най-известното от които е “Новото френско училище”.
 

С. Френе вижда целта на училището не в адаптирането на детето към социокултурната среда, от която е произлязло, а напротив, мечтае да възпита детето като носител на нови идеи и култура, да бъде способно да трансформира средата.
 

Днес има сдружения и центрове на името на Френе, експериментални площадки, преподавателски екипи в Москва, Санкт Петербург, Набережни Челни, Таганрог, Кисловодск, Кемерово, Самара, Няган. Не може обаче да се каже, че тази педагогика е станала широко разпространена и добре позната. Тя е значително по-малко известна от идеите на Монтесори или Щайнер. Причините за това са много, но основната е: педагогиката на Френе изначално не може да бъде технологизирана.
 

Училището на Френе е училище, което е общодостъпно за децата, но елитно за учителите. Не всеки може да работи продуктивно в съответствие с тези идеи, въпреки че определени техники и форми на обучение са напълно достъпни за всеки. В това отношение педагогиката на Френе никога не може да стане модерна педагогика.
 

Какво е направил Френе? 
 

Той е донесъл малка печатница в училище: две дървени дъски, букви, рамки за тях, валяк с боя ... и училището се е променило. Оказва се, че децата обичат да пишат. Точно както обичат да говорят, играят, рисуват, само ако не става въпрос за упражнения за преписване, а за истинско писане. 

Можете да прочетете цялата статия тук.

Пожелаваме Ви благ ноември! 

Прегледайте предното издание #4 тук