Бюлетин No 4

ДОБРЕ ДОШЛИ
 

В четвъртия бюлетин на Училище Френе!

Щастливи сме, че заедно се отправяме на пътешествие в света на ученето чрез преживяване!

ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНАТА ГОДИНА 2020/2021


Есента дойде и училищният звънец би за старт на първите учебни дни в любимото място за нови знания и приятелства - училището. 

Нашите деца прекарват целия си ден в училище, родителите на работа, а вечер семейството иска да знае как се е чувствало детето днес, какво е научило, с кого е контактувало. Опитът ни показва, че децата рядко споделят или споделят малко на своите родители. 

Ако и вие имате този опит, ще ви споделим няколко забавни игри, с които може да подтикнете детето си да ви разказва, а вие да привикнете да го слушате активно.

 

Да си съчиним приказка по карта

Играта е подходяща за деца над 4 годишна възраст. Може да използвате специални карти (или зарчета), за да съчините вашата история. Детето тегли една карта, а родителят може да зададе условие: героят да е ученик на 6 годишна възраст, да е момче, да има супер сила и т.н.  Децата подхождат с интерес, те са много концентрирани и активни докато творят с богатото си въображение интересната история.
 


Приказка от предмети в торбичка

За децата над 7 години можем да използваме предмети, които свързваме с различни дестинации - сувенири от известни локации (Айфеловата кула, Пирамидите от Египет и др.) или други дребни предмети - динозавър, куче, великденско яйце. Децата трябва да сътворят разказ, който да се базира на изтегления предмет от торбичка с много различни предмети. В разказа децата могат да вложат както емоциите си, така и знанията си от обща култура и от училище.
 

Театър с кукли

Любима дейност за децата е да влязат в роля и да прехвърлят емоциите си върху някой друг - играчка за куклен театър или дори чорап с очички, или да се скрият зад маската на приказен или супер герои. Емоциите излизат наяве по-лесно, случките се разказват без страх от осъждане или незачитане, а желанието да ангажираш публиката е вдъхновяващо. Театър може да си устроите и от стар кашон, шкаф или одеало.
 


Нека не забравяме, че за да споделят децата е нужно:

  • срещу тях да стои активен слушател - родител, достатъчно търпелив да чуе какво ще му разкаже детето

  • подходяща обстановка за споделяне и съсредоточаване върху процеса 

  • зачитане на мнението и честа практика, за да трупат децата опит

  • добър пример - родител, който с желание споделя как е минал неговият ден

  • на децата да се четат книжки, за да трупат богат речников запас

 

Тренирайте у детето и в себе си умението да изслушвате и споделяте. Това носи позитиви за отношенията ви в годините занапред.

КАКВО ПРЕДСТОИ ПРЕЗ ОКТОМВРИ

 

  • Курс по “Живопис” с Надя Пеовска - развитие на естетическото отношение към изкуството и обкръжаващия свят в занятия по изобразително изкуство.

         Курсът е с предварително записване на телефон 0899305024

         Провежда се:

         Всяка събота от 11:30ч /за деца над 5 годишна възраст/

         Всеки четвъртък от 17:00ч /за деца над 5 годишна възраст/

  • Курсове по Роботика - По време на курсовете по роботика Робопартанците се учат да програмират чрез LEGO роботите, които конструираме всеки час 

         Курсът е с предварително записване на 0893/629492

         Открити уроци на 27 септември от 10:00ч и от 13:00ч за деца на 6 и 7 години

         Открити уроци на 27 септември от 15:00ч за деца от 2 клас нагоре

         Новите курсове стартират на:

         От 3 октомври - всяка събота от 10:00ч за ученици 2-3 клас

         От 4 октомври - всяка неделя от 10:00ч за 6-7 годишни деца

  • Курс по “Архитектура и дизайн за деца” - Курсът за деца от 6 до 12 години развива пространствено и конструктивно мислене и предлага нов поглед към околната среда, информация за използване и взаимодействие със заобикалящите структури.

         Курсът е с предварително записване: 0897/928577

         Всяка неделя от 10:00ч за деца от 6г до 8г и в 12:00ч за деца от 9г до 12г.

  • НОВ КУРС ЗА ДЕЦА във Френе! ????????

         Курсът "Светознание“ е предназначен за деца между 5 и 11 години с интерес към природата, творчеството и работата с естествени материали. ????????????

         Курсът цели да информира, ангажира, мотивира и вдъхнови участниците към промяна на обкръжаващата ни среда. По достъпен и приятен начин, чрез изкуство и екипно учене, ще изграждаме нови умения и придобиваме нови знания.

         Курсът е с предварително записване: 0887482102

         Всяка неделя от 10:00ч за деца от 5г до 8г и в 12:00ч за деца от 9г до 11г.

         Със забавни и образователни игри, в пътешествие на своята фантазия се впусни, твори, твори и покажи света през своите мечти! В томболата се включи и награда спечели! 

         Заповядайте на 3 октомври от 11:00ч в Експозиционен център Флора
 

Следете календара ни за предстоящите ни събития.
 

УКРЕПВАЩАТА УЧИЛИЩА ДИСЦИПЛИНА

Укрепващата дисциплина (Restorative practices) насърчава принадлежността вместо изключването, социалната ангажираност на мястото на контрола и поемането на отговорност пред наказанието.

 

Основен фокус на училищното образование е не само обучението, но и възпитанието. Това е особено вярно в предучилищния и началния етап на образование. Полагат се основите на отношение към ученето, работата и гражданската ангажираност на детето за в бъдеще.

Екипът от учители в "Училище Френе" наброява различни като стаж и опитност преподаватели от различни училища и обучителни организации. Като част от този си опит сме опознали много програми за дисциплина да се провалят, в следствие на което имаме общата убеденост, че не искаме да се справяме с дисциплината посредством наказание. Тази убеденост е изначална със стартирането на Френе преди повече от 5 години и е един от обединяващите принципи на хората в общността ни – ученици, учители, родители, добворолци и съмишленици.

В началото на дейността ни не бяхме запознати с "укрепващите практики“, но по-късно, след като научихме повече за термина, осъзнахме, че перфектно описва нашата философия. Ние не наказваме, а укрепваме. Укрепваме взаимоотношенията, възстановяваме уважението към другите и чувството за собствена значимост. Укпреващата дисциплина не е свързана с наказание. Става въпрос за общност, взаимоотношения и взаимно уважение. Тя се фокусира върху рефлексията - защо първо се е случило дадено действие, следва поемането на отговорност за случилото се, последвано от поправянето на нанесената вреда.

*Учениците сами изготвят правилата за поведение в училището посредством екипна работа.

Можете да прочетете цялата статия тук.

Пожелаваме Ви чудесен Октомври! 

Прегледайте предното издание #3 тук