Бюлетин No 3

ДОБРЕ ДОШЛИ
 

В третия бюлетин на Училище Френе!

Щастливи сме, че заедно се отправяме на пътешествие в света на ученето чрез преживяване!

УЧЕНЕ НА ОТКРИТО В ПОМОРИЕ

 
Септември е месецът, в който децата се връщат в училище. Но също така всички ние - и малки, и големи, искаме да запазим лятото още малко при нас. Последните седмици преди новата учебна година, както и уикендите след старта й, са възможност за весели семейни излети и екскурзии.

С много малко усилия можем да добавим стойност към нашето семейно преживяване като разучим какви забележителности се намират в близост. Ученето може да бъде много забавно когато се случва на открито и с любимите ни хора.Ето как го направихме ние в Поморие:
Впуснахме децата в ролята на “Малки откриватели”, които разкриха тайните, които крие град Поморие. Това се случи като използвахме съдействието на нашия верен приятел Всезнайко (малко всезнаещо бухалче), който беше скрил пликове с въпроси и загадки, които последователно отвеждаха децата до всяка следваща локация (пликовете поставяме, когато пристигнем на локацията). Приключението започна от “Музей на солта” - там децата се запознаха с историята на солта и нейното голямо значение и участие в нашия всекидневен живот. Малките откриватели обогатиха знанията си за приложението ѝ в ежедневието както и други любопитни факти и истории - къде измислени, къде не. Те разгледаха и се докоснаха до използваните пособия и инструменти в нейното добиване, до процесите, които преминава, за да достигне до крайният си търговски вид както като крайния продукта сол, така и широкото и приложение в козметиката и лечебните и свойства. След края на познавателната част ни беше представен първия плик с първата задача (за това предварително помолихме нашият любезен гид в музея) - посланието от Всезнайко гласеше, че трябва да намерим стрелки и да ги следваме, за да достигнем до първата скрита тайна на град Поморие.

Маршрутът “избран” от Всезнайко ни преведе през красивите гледки, които разкрива алея “Яворов”, а именно голям, открит поглед към Бургаския залив с чиста и ясна гледка към град Бургас.
Децата бяха много щастливи да се ориентират в посоките и да посочат градът и да
разкажат какво знаят за морето около Бургас.Следвайки стрелките по алеята, неусетно достигнахме до “Стария кей”, където стрелките свършваха пред информационна табела за кея. Децата имаха за задача да прочетат и научат част от историята на кея, която ние след това донадградихме с още информация за неговото предназначение и важността му за местните жители.
Доукрасихме го с историята и легендата за бог Нептун и честванията в негово име, които се провеждат ежегодно в град Поморие. Тъкмо децата започнаха да се разочароват, че няма повече стрелки и откриха следващия плик от Всезнайко - там той им бе приготвил гатанка, изпратена от бог Нептун, която при правилно отгатване щеше да ги отведе до следващата локация. В гатанката беше скрит отговор, водещ към старите лодки. Можете да си представите какво бурно въодушевление настана, след като отгатнаха отговора!

Така нашата група от “Млади откриватели” с нетърпение и огромна доза любопитство се запъти към старите лодки, които се виждаха от кея. Там приключението и огромния заряд от ентусиазъм се вихреха бурно. Децата си задаваха много въпроси, за да се насочат към следа, която да ги доведе до правилната лодка, в която да открият следващото писмо. След добра екипна работа и ползотворни идей те го откриха много бързо. То им носеше следното предизвикателство - на листа беше написано литературно произведение чийто жанр те трябваше да разпознаят и назоват (стихотворение). За тази цел разбира се, изразителното четене беше задължително. Стихотворението беше със заглавие “Старите лодки”, за да засили преживяването от културната забележителност и гордост на Поморие, а именно старите лодки и малкото пристанище, в което те се помещават и до днес.В лодките беше скрито още едно писмо, чиято цел бе да се назове авторът на стихотворението “Две хубави очи”, за да достигнат до последната локация и да завършат днешното предизвикателство. С общи знания и усилия, децата намериха отговора, че това е поетът Пейо Яворов, което беше и нашата следваща следа - паметникът на П. Яворов в град Поморие. Така ние продължихме нашата познавателна разходка в тази посока, споделяйки още много интересни факти, знания, опитности и преживявания.

На последната локация ни “чакаше” една нарисувана звезда, която ги наведе на мисълта, че някъде около нея би трябвало да се намира последния плик. Почти веднага той беше открит. В него имаше стикери, които бяха изработени като като малки цветни стикери бухалчета и така те се присъединиха към отбора на Всезнайко, преминавайки през всички предизвикателства, преодолявайки ги заедно и трупайки много нови знания и опит. Разбира се, не пропуснахме да запознаем децата с връзката на поета П. Яворов и градът като по увлекателен начин бяха запознати с неговото творчество.

За един поетичен завършек на нашия познавателен ден в град Поморие, ще Ви споделим, че за нас учителите беше огромна награда да видим как децата сами проявиха желание и вдъхновение да прочетат стихотворението “Две хубави очи” - изразително и преживявайки го, на фона на приказната гледка към морето.

Пожелаваме Ви незабравими и много приключенски моменти с вашите деца!

Екипът на Френе :)

КАКВО ПРЕДСТОИ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

Предстоящи събития - септември 2020

  • Курс по “Живопис” с Надя Пеовска - развитие на естетическото отношение към изкуството и обкръжаващия свят в занятия по изобразително изкуство - с предварително записване на 0899/305024

  • Курс по “Мода и дизайн” с Надя Пеовска - придобиване на умения за изработване на модел, отношение към естетиката и модата -  с предварително записване на 0899/305024

  • Открити уроци по Роботика на 13-ти, 19-ти и 26-ти септември. 

По време на курсовете по роботика Робопартанците се учат да програмират чрез LEGO роботите, които конструираме всеки час.

По традиция с много гордост и удовлетворение на 31 август в 17:00ч в Младежки културен център учениците на Лятна академия "Френе" ще представят на широката публика своите проектни дейности, плод на тримесечна творческо-образователна дейност.

Изложбата може да разгледате до 21 септември. 

Вход: свободен


Следете календара ни за предстоящите ни събития.

 

ЕФЕКТИВНА КОМУНИКАЦИЯ И ПАРТНЬОРСТВО С РОДИТЕЛИТЕ, част II
 Родителите имат място в училище и са добре дошли, както като негови гости, така и като по-ангажирани участници в осъществяването на определени негови дейности.

Училище "Френе" е място, където трите стълба на училищното образование работят ръка за ръка. Това са учителите, родителите и децата. Смятаме за изключително важно тези три субекта да са в близък контакт и да комуникират всекидневно като спазват нормите на уважение и емпатия. 

В ЧАСТ 1 на статията за Ефективната комуникация и партньорство с родителите говорихме за това защо е важна този тип комуникация въобще и как да я провеждаме. Сега ще разгледаме още няколко аспекта на темата.

 

Фокусирани разговори с родителите

Не бива да забравяме, че родителите като личности са освободени от рамката на определено поведение, учителите са в професионална роля.

При всяко взаимодействие с родителите една от нашите цели е да заздравим партньорството си с тях. По-голяма е вероятността да постигнем тази цел, ако последователно говорим с родителите по ясен, уважителен и внимателен начин.

Ето някои идеи за този вид говорене:

Нека намерим и споделим позитивите относно детското обучение, поведение и преживявания. Например, „Катето свърши чудесна работа, като днес остана в стаята за цялото занятие. Това е голяма крачка напред за нея “.

Да бъдем открити и честни. Родителите очакват точна информация и конкретика за това, което наблюдаваме. Например „След няколко минути Катето започна да дразни детето до себе си, като го натискаше в друго дете“.

Да помислим преди да говорим, особено когато говорим с родители по трудни или чувствителни проблеми.

Добре е да се допитваме до родителите при наличието на такива ситуации. Например „Как да помогнем на Гошко да се научи да участва в груповата работа, без да разсейва другите деца?“

Нека родителите да вземат решенията. Може да предлагаме идеи, но родителите трябва да решат какво да правят по-нататък. Например „Можем да се синхронизираме с колегите и да наблюдаваме причините за променливото поведение.” Или “Катето може да започне с кратки групови дейности и да надгради по-дълги. Какво мислите?”

Ако не сме сигурни какво да кажем и/или как да го кажем, не е нужно да отговаряме веднага. Например „Бих искал да помисля за това повече. Мога ли да помисля обстойно и да поговорим пак утре?"


Можете да прочетете цялата статия тук.

Прегледайте предното издание #2 тук