Бюлетин No 2

ДОБРЕ ДОШЛИ
 

Във втория бюлетин на Училище Френе!

Щастливи сме, че заедно се отправяме на пътешествие в света на ученето чрез преживяване!

ЦВЕТОВЕТЕ И НАШЕТО ЗРЕНИЕ


Сетивата са нещо, което приемаме като неизменна част от нас, но знаем ли как работят? През юли децата от Лятна Академия Френе научиха за функциите и устройството на сетивните органи - носа, очите, ушите, но и на чудесата, които се случват, докато информацията на околния свят достигне до мозъка ни. 

Децата обичат да тестват, рисуват и да смесват цветовете, като експериментират с различни техники. За това ги запознахме с:

1. Дисперсията на светлината и как виждаме цветовете

       - Децата успяха да видят какво е дисперсията - разлагането на бялата светлина на съставните й цветове. А как се образува дъгата и какво се получава при смесване на различни цветове бяха част от темите, които обсъдихме. 

Ако искате да направите и вие опит у дома, ето как: 

От тук можете да изтеглите шаблон на нашия окуляр.

А ето и стъпки за сглобяването му:

- Принтирайте шаблона три пъти (може и колкото пъти Вие решите, в зависимост от цветовете, които ще използвате)
- Изрежете всеки шаблон (на всеки лист има по два окуляра)
- Между всеки два от тях поставете цветен прозрачен лист в следните цветове: жълто, червено и синьо (трите основни цвята)
- Залепете с лепило и готово!

Наслагвайки един върху друг всеки от тях и поглеждайки през прозрачния лист ще видите цветовете, които се получават!

        

2. Смесване на цветове

       - Направихме експеримент с бонбони (със Skittles се получава най-добре) и наблюдавахме как се смесват цветовете. Беше красиво и полезно - така децата видяха вълшебството на цветовете и как на практика от два цвята се получава нов.

        

3. Зрение 
 
      - Очите на децата бяха скрити с кърпи или затворени и така те трябваше да познаят предмет в кутия само с пипане. Справиха се брилянтно!

        
 

КАКВО ПРЕДСТОИ ПРЕЗ АВГУСТ

 

 
  • Ателие “Живопис” с Надя Пеовска - развитие на естетическото отношение към изкуството и обкръжаващия свят в занятия по изобразително изкуство - всяка сряда от 11:00ч до 13:00ч

 
  • Ателие “Мода и дизайн” с Надя Пеовска - придобиване на умения за изработване на модел, отношение към естетиката и модата -  всяка сряда от 14:00ч до 16:00ч

 
  • "Лятно четене с любими български творци" с група Силует на 11.08 от 10:30ч пред КЦ"Морско казино" в чест на 120 години от рождението на Екзюпери.

 
  • Изложба: Проектно-базирано обучение!
     

По традиция с много гордост и удовлетворение на 31 август в 17:30ч учениците на Лятна академия "Френе" ще представят на широката публика своите проектни дейности, плод на тримесечна творческо-образователна дейност.

 

Следете календара ни за предстоящите ни събития.

ЕФЕКТИВНА КОМУНИКАЦИЯ И ПАРТНЬОРСТВО С РОДИТЕЛИТЕ, част I
 Родителите имат място в училище и са добре дошли, както като негови гости, така и като по-ангажирани участници в осъществяването на определени негови дейности.

Училище "Френе" е място, където трите стълба на училищното образование работят ръка за ръка. Това са учителите, родителите и децата. Смятаме за изключително важно тези три субекта да са в близък контакт и да комуникират всекидневно като спазват нормите на уважение и емпатия. 


Ефективната комуникация 


Защо е важна?

Ефективната комуникация изгражда разбиране и доверие. Когато учители и родителите се разбират и се доверят един на друг, всички ние работим заедно, за да подкрепим благосъстоянието и развитието на децата. Ето защо ефективната комуникация е от ключово значение за установяване и поддържане на положителни партньорства с родителите.

Като професионалисти, работещи с родители, виждаме че положителното партньорство означава споделяне на знания и опит за разбиране на ситуацията на детето и може да доведе до съвместно разработване на планове за подкрепа на детето.


Можете да прочетете цялата статия тук.

Прегледайте предното издание #1 тук