Бюлетин No 1

ДОБРЕ ДОШЛИ
 

В първия бюлетин на Училище Френе!

Щастливи сме, че заедно се отправяме на пътешествие в света на ученето чрез преживяване!
 

ВОДАТА И МОЛЕКУЛИТЕ


Лятната академия на Училище Френе за деца от 5 до 10 години е времето за силни летни емоции и учене чрез преживяване.

В първия ни бюлетин искаме да Ви поканим да направите опит с децата у дома. По време на тематичната седмица, посветена на ВОДАТА в Лятна академия Френе 2020 провеждаме нагледен урок с учениците от Начален курс.

Наблюдаваме с какво са свързани понятията плътност, налягане, разтворимост и съпротивление.

Във видеото ще видите как да си направите експерименти, така че децата да разберат физическите свойства и взаимодействия по много забавен и интересен начин.

1. Разтворимост

       - Използваме вода и захар, които смесваме в чаша, бъркаме и voila: захарта изчезва в разтвор!

2. Плътност

       - Използваме чаша с вода, в която слагаме цветна боя (в случая зелена), а в другата чаша използваме захарния разтвор (10 супени лъжици на 200мл вода), който също оцветяваме с боя (жълта) - сложени в една и съща чаша двете течности се разделят! Течността с по-малка плътност остава на повърхността.

3. Плътност 2
 
      - Този опит е с капкомер. Тук наблюдаваме защо водата от чашата не прелива (водата има по-голяма плътност от въздуха) и градивните й частици се държат по-здраво една за друга. Поради тази причина се наблюдава изпъкване на водата над ръба на чашата без да прелива.

4. Съпротивление

      - Тук използваме лист хартия, който има голяма площ. Поставен върху водата той не потъва, а когато го сгънем и го потопим във водата с ръба на прегъване - той потъва, поради малката си площ.

 

КАКВО ПРЕДСТОИ ПРЕЗ ЮЛИ

Лятна академия за деца от 5 до 10 години - целодневни тематични творческо-образователни занятия на седмична и месечна база

Академия за цветномислещи деца от 10 до 13 години - занятия за развитие на емоционалната интелигентност - вторник, сряда и четвъртък от 13:00ч до 17:30ч.

Ателие “Живопис” с Надя Пеовска - развитие на естетическото отношение към изкуството и обкръжаващия свят в занятия по изобразително изкуство - всяка сряда от 11:00ч до 13:00ч

Ателие “Мода и дизайн” с Надя Пеовска - придобиване на умения за изработване на модел, отношение към естетиката и модата -  всяка сряда от 14:00ч до 16:00ч

Кинопрожекция на анимационни филми за деца от 10:30ч до 11:30ч на 20 юли в КЦ ”Морско казино”

Училище Френе е част от петото поредно издание на Международен филмов фестивал Бургас от 18 до 25 юли 2020г. Ето тук можете да прочетете повече.

Следете календара ни за предстоящите ни събития “Лятно четене с любими български творци”.

ВАЖНОСТТА НА СВОБОДНАТА ИГРА 

Играта е толкова важна за физическото и емоционалното развитие на вашето дете, колкото и доброто хранене за правилния растеж. Може да се окаже трудно за разбиране какви са най-добрите възможности за игра за детето при наличието на толкова много извънкласни и структурирани дейности.

Като родители и учители, ние също трябва да се борим с нарастващото множество опции за игра на екрана, с 
които детето неизбежно е бомбардирано.

Занятията, заниманията, образованието и екранното време играят роля в здравословното развитие на детето, 
но свободната игра е също толкова важна и може да бъде много по-лесна за осигуряване. 

Какво е свободна игра?

Най-просто казано, свободната игра е тази, която се води от детето. Възрастните могат да участват, но те не насочват детето и не изготвят правилата. Децата трудно възприемат, когато възрастните се включват в играта "в ролята" на деца. Свободната игра е най-лесна за постигане с две или повече деца.


Можете да прочетете цялата статия тук.