Защо е нормално да обичаме захар?

Любовта ни към захарта е логична и разбираема от гледна точка на еволюцията, биохимията, физиологията и психологията.

Захар -C12H22O1

1. Захарта е въглехидрат. В организма ни всички въглехидрати се преобразуват в глюкоза, а след това в молекули АТФ (Аденозинтрифосфат)– основен източник на енергия за работата на нашия организъм. За нашия организъм е много по-просто да преобразува прости въглехидрати, към които се отнася и захарта, от колкото сложни – например бобови или зърнени храни. И така става видно, че това е една от причините, поради които нашият организъм обича захарта – за него е по-лесно да го преобразува в глюкоза.

2. Още един фактор – еволюционният. Очевидно е, че нашите предци, които са обичали сладкия вкус (плодове), са имали по-голям шанс да преживеят глада, тъй кото са имали запаси от глюкоза в организма си. Вижда се, че любовта към сладкото е заложена в нас от еволюцията.

3. Следващият фактор – биохимичният. Нашият организъм ни поощрява (награждава) когато сме нахранени (не обезателно със захар) като отделя допамин – хормон на удоволствието. Възможно е, ако не съществуваше подобен биохимичен механизъм, нашите предци да не предпочитаха да ловуват и да събират плодове, а да се любуват на залеза и да си почиват в сянката на тропическите дървета.

4. И психологическият фактор – нито един празник не преминава без торта, а семейната разходка – без сладолед. Хората подаряват сладки изделия на поводи, награждават и поощряват със сладкиши. Така, в нашето съзнание сладкото се отъждествява с удоволствие, празници и добро настроение. И често когато преживяваме житейски трудности и проблеми или просто при лошо настроение, ние се опитваме да оправим нещата с шоколад или торта. Но всъщност сладкото е просто хранителен продукт, ние –хората, сме го натоварили с емоционални свойства.

sugar 6

Познавайки тези фактори, можем да формираме здравословно и нормално отношение към сладкишите както в себе си, така и у децата си. Любовта ни към захарта е логична и разбираема от гледна точка на еволюцията, биохимията, физиологията и психологията. Но захарта в същността си остава само хранително вещество, излишъкът от който, като всеки друг продукт, води до дисбаланс в организма ни.

Според експерти на СЗО дневният прием на захар не трябва да надвишава 10% от общия брой на консумираните от възрастни калории - около 50 грама или 12 чаени лъжици захар.

 sugar 2