"Френе" - част от "Училище на бъдещето" 2019

Интервю с Николета Петрова - Основател и Директор на Училище “Френе” - лектор във втората Национална конференция за иновативно образование “Училище на бъдещето”, гр.София, провела се на 23 и 24 март 2019г.

IMG_20190323_113917-01


1. Какво е личното Ви впечатление за публиката и участниците в конференцията?

Повече от 130 учители и директори от цялата страна - колеги, дошли да чуят и видят нещо ново, което да добави стойност в работата им. Хора, които бяха пътували от всички краища на страната, специално за да изкарат съботния ден в енергията на конференцията.
Участниците - изключително дейни хора-практици, които с малки стъпки водят големите промени на локално ниво. Отделно от това млади методисти представиха програмите, които са развили и представиха практическото им приложение и влияние.

FB_IMG_1553759668138

2. Каква беше темата, която представихте като гост-лектор?

Темата, която представих, ме вълнува изключително много.
Съобразявайки се с аудиторията - учители и директори от цялата страна, имайки предвид идеята на срещата ни - споделяне и обмяна на добри примери и практики, и не последно място - моята лична визия за “Училището на бъдещото", исках да бъда полезна с теза, свързана с по-глобален въпрос, а именно УЧАСТИЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ В ЖИВОТА НА УЧИЛИЩЕТО. 
По темата говорих относно:
- чия е отговорността към учебния процес
- многостранния диалог, свързан с вземането на решения
- средата, която можем и е редно да създаваме в това отношение - как, с кого и защо. 
Когато говорим за бъдещето, участието на учениците в живота на училището и ценностите, които възпитаваме в тях, е от изключителна важност. Върху тази система стъпва възпитаването на взаимно доверие и бъдеща гражданска активност и обща отговорност. 
Разбира се, в духа на ученето чрез преживяване, онагледихме процеса на взаимодействие между важните роли в образованието. Така стана ясно за сетен път, че отговорността за бъдещето ни е обща и всички сме ангажирани с развитието на децата, включително и те самите.

IMG_20190323_113214-01

3. Кои теми ви направиха най-силно впечатление по време на конференцията?

Темите преливаха от нови методи на обучение по математика, през вдъхновяващ пример за малко училище, което развива иновативните подходи на преподаване, как безопасно да използваме Интернет, защо и как да направим крачка към ценностната система?

4. Какво Ви мотивира да присъствате на подобни събития?

Благодарна съм на всички колеги, които ме канят, за да споделям опита и вижданията си в развитието на образованието. На такива събития, първо виждаш, че не си единственият “луд”, който прави нещо различно. Второ, виждаш, че има и много други такива “луди”, които се движат в подобни на твоята посоки, и трето - идват хора, за да чуят и попият от лудостта ти. Вярвам, че колкото повече споделяме, толкова повече учим един от друг. За мен този процес е важен, защото по този начин казвам “Хей, ние сме заедно, а не един срещу друг!”. И не на последно място, вярвам, че промяната е заразна - колкото повече смели и активни хора отглежда България, толкова по-хубаво ще ни бъде да живеем в нея.

 FB_IMG_1553460624983 FB_IMG_1553500686475 FB_IMG_1553338444628-01


“Училище за Бъдеще” е инициатива, насочена към учители и директори на училища в България. Нашата амбиция е да създадем събитие с висока стойност, по време на което да обменим взаимен опит в добрите практики на преподаване. За целта, лектори на събитието са визионери с дългогодишна практика в образователната система, които не са просто част от промяната, а са нейни създатели.

Повече за конференцията може да научите тук: https://www.myfuture.school/