Кинофестивал (не)Възможното образование - Бургас

От 15-ти до 17-ти февруари 2019г. провежданият за втора поредна година кинофестивал “(не)Възможното образование” стъпи на брега на морето с подкрепата на организаторите от Училище “Френе” и Читалище Хамалогика.

Фестивалът за документални филми на тема образование излезе от рамките на столицата и в своето второ издание стъпи в още четири български града: Пловдив, Бургас, Добрич и Варна. Това се случи под егидата на създателите му от Общност за демокративно образование и с подкрепата на доброволците-организатори по градове. В Бургас фестивалът бе подкрепен от Община Бургас и популярни за града медии като: Power FM, списание ВИЖ, E-burgas и други.

През трите дни на фестивала в гр.Бургас в залата на Читалище Хамалогика бяха прожектирани 5 филма на тема образование и всеки един от тях беше последван от дискусия със специално подбрани гости. Събитието събра повече от 80 зрители, които представляваха различните субекти в образователната система: учители, родители, ученици и представители от сферата на неформалното образование.

51620096_2284848965174783_512365726984568832_n

Британският филм “Ние сме тези, които очаквахме” положи стартът на фестивалът в цялата страна. Филмът представя човешки поглед на кризата в образованието и провокира към осмисляне на целите на образованието. Гост за дискусията бе доц.д-р Тинка Иванова - преподавател в Университет „ Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. Те заедно обсъдиха впечатленията си от филма и разискваха по проблемите и възможните решения в съвременната образователна в България.

През съботния ден на зимния февруарски уикенд се потопихме в темите за приобщаващата училищна среда и свободата на демократичното образование.
Специален гост по време на дискусията след прожекцията на филма "Едно училище за всички" бе Елисавета Таракджи - специалист "Обучение" в Център за приобщаващо образование, София. Филмът разказа за опита на Центъра заедно с пет училища партньори по изграждането на първия български модел на приобщаваща училищна среда, а г-жа Таракджи отговори на въпросите на публиката и сподели личния си опит в работата по проекта.
С втората съботна прожекция гостите на фестивала се опитаха да намерят отговор на въпроса има ли училища, в които децата обичат да учат и се чувстват щастливи. Филмът "Училища на доверието" и последвалата го дискусия с учител от Центъра за демократично образование в София обърнаха внимание на зачитането на детските интереси и свобода.

В неделя фестивалът продължи с пет кратки клипа от училище в Дания на тема "Ненасилствена комуникация в училищата". След това с помощта на Естер Гомбаш се проведе кратко упражнение за емпатичното свързване. Естер е преводач на българското издание на книгата за Ненасилствена комуникация на Маршал Розенберг „Общуване без агресия“ и води Пространство за емпатия в Бургас. Зрители и гости съвместно изказаха надежди и опасения за въвеждането на техниките на ненасилствената комуникация в ежедневния училищен живот.

Фестивалът бе закрит с филма "Защо тези деца обичат училище" и дискусията с Николета Петрова - основател и Директор на Училище “Френе” - първото училище от алтернативен характер в Бургас. Филмът показва успехите и положителните резултати от приложението на алтернативни методи в осем училища в САЩ, а Николета Петрова сподели опитът си като управител на училище, предлагащо алтернативно образование в Бургас.

51620096_2284848965174783_512365726984568832_n

Фестивалът достигна широк и разнообразен по възраст и дейности кръг от хора и постигна една от основните си цели: да се повиши разбирането на обществото за това, че има повече от един начин за образование. Тези разнообразни възможности се практикуват от много години и имат доказани положителни резултати в различни училища по света. Участници и гости за пореден път верифицираха важността на образованието в решаването на обществените проблеми и важността му за бъдещето на всички ни.

С подкрепата на Общност за демократично образование ви предоставяме за свободен достъп “Сборник (не)Възможното образование”.

Сборникът може да свалите тук.

В сборника може да намерите:

- събитията- описания на филмите, интересни цитати и допълнителни източници по поставените теми, преведените трейлъри, къде може да се гледат филмите, синтез на дискусиите и кратко описание на работилниците по време на фестивала през 2018г.;
- подходите – подробно разработен материал за всеки от представените подходи: демократично образование, Монтесори метод, валдорфска педагогика, домашно образование и ънскулинг, Сугестопедия, проектно-базирано учене плюс по-кратък материал за „Играта за световен мир“;
- изложбата – снимките от 10-те образователни пространства, които ни показаха на практика някои от възможните търсения на образователни и училищни общности в България

Добавени са още и ресурси за самообучение и информация, както и за съществуващи обучителни курсове за малки и големи.
Надеждата ни е, че Сборникът ще е полезен и интересен за всички хора, които се интересуват от образование: родители, учители, педагогически съветници, директори на училища, преподаватели в университети, студенти в педагогически специалности и социални науки, ученици в горен курс; представители на организации, занимаващи се с образование.

52856775_2285002138492799_7249066688614760448_n